Blog Listing

Bänkskiva laminat, Bra materialval för köket

Det är ett stort beslut att välja vilken typ av bänkskiva du vill ha i ditt kök. Både när det gäller kostnad och deras inverkan på ditt köks estetik och praktiska funktion. Högklassiga, högkvalitativa köksbänksmaterial är en stor del av budgeten för ombyggnad av kök. En väl vald bänkskiva gör ditt kök mer användbart och lättare att underhålla, och det kan också fungera som ett viktigt designelement i ditt kök.

Utbudet av material som kan användas för bänkskivor i köket är otroligt varierat, och vissa material på listan kan vara förvånande för dig. Varje material har sina fördelar och nackdelar, som alla måste vägas in vid valet. De mer esoteriska materialen, som bambu, zink och rostfritt stål, kan visa sig vara för dyra och svåra att underhålla för de flesta. För de flesta husägare kommer de mer praktiska alternativen att inkludera material som plattgranit, sten (kvarts), samt traditionellt laminat och keramiska plattor.

Men det är bäst att utesluta ingenting förrän du lär dig lite mer om varje alternativ.

1. Laminat
En
bänkskiva i laminat är tillverkade av ett tunt lager av plastlaminatmaterial limmat på en kärna av spånskivor eller MDF. Laminat tillverkas av många tillverkare och finns hundratals färg- och stilalternativ.

Fördelar
– En bänkskiva i laminat är ett av de mest prisvärda alternativen.
– Installation är ett enkelt DIY-projekt när du installerar en förbearbetad
bänkskiva i laminat med fasta mått.
– Stor variation. Tusentals färger och mönster finns tillgängliga.

Nackdelar
Laminat anses vara ”billiga” av vissa köpare; de kan vara en nackdel när du försöker sälja ditt hem.
Laminat kan lossna och flisa sig.
Bänkskivor i laminat kan kännas ihåliga och lätta jämfört med andra material.

 

Keramiska plattor
Bänkskivor av keramiska plattor är gjorda av enskilda lerbaserade plattor som fästs över en cementkärnkärna med tunnhärdade murbruklim. För köksbänkar gör fogarna kakel till ett mindre än idealiskt bänkskivmaterial, men nyare keramik- och porslinsplattor finns i stora storlekar (1 x 2 eller 2 x 2 fot) som kan hjälpa till att minimera antalet fogar, vilket underlättar underhållet.

Fördelar
Kakel är ett billigt bänkskivmaterial.
Keramiska plattor är relativt enkla att installera för en DIYer.
Moderna porslinstyper erbjuder olika designalternativ — porslinsplattor kan se ut som naturligt trä, äkta sten och många andra material.

Nackdelar
– Fogar är lättfläckade och är svåra att rengöra.
– Keramiska plattor är spröda och kan spricka. Reparation är svårt, i de allra flesta fallen krävs det ett fullständigt byte av en skadad platta.

Granitplatta
Granit är en natursten som är ett populära val för en köksbänkskiva, och det mest populära alternativet en solid i granit. Granitbänkskivor tillverkas enligt specifikation och installeras av professionella yrkesmän.

Fördelar
– Massiva granitplattor är mycket tunga och hållbara bänkskivor.
– Varje bänkskiva är helt unik.
– Granit betraktas som ett förstklassigt byggmaterial tenderar öka bostadensvärde värde.

Nackdelar
– Granit är ett ganska dyrt material.
– Liksom många andra typer av natursten kräver granit regelbunden försegling för att skydda den från fläckar.
– Granit är inte ett DIY-vänligt material – det måste installeras av proffs.